Juni 2024
- Hvad skal vi med landbruget? Dette notat undersøger og perspektiverer debatten om dansk landbrugs fremtid i lyset af den brede palet af lokale, nationale og globale udfordringer som præger denne sektor, og med afsæt i en samlet læsning af en tværfaglig, videnskabelig litteratur.
Februar 2022
- Er 70 % retfærdigt? I dette notat viser vi, at den danske klimapolitiske målsætning om 70% reduktion af drivhusgasser i 2030 er utilstrækkelig i lyset af forskellige principper for fordeling af et globalt drivhusgasbudget som overholder 1,5 graders målsætningen.
Marts 2021
- Grøn Jobgaranti i Danmark – forslag til en retfærdig økonomisk omstilling mod et bæredygtigt samfund. Rapporten viser, hvordan en grøn jobgaranti-reform af arbejdsmarkedet kan øge værdiskabelsen og mindske de negative effekter for personer, som skal finde nyt job i løbet af den grønne omstilling.
- Klimaeksponeret beskæftigelse i Danmark – en indledende analyse. Notatet analyserer den direkte og indirekte klimaeksponerede beskæftigelse i Danmark, som samlet udgør 300.000 personer i 2017, på baggrund af input-out data fra Danmarks Statistik.
Februar 2021
- Klimakompensation – muligheder, faldgruber og alternativer. Notatet gennemgår forskellige former for klimakompensation og sætter dem ind i et bredere bæredygtigheds- og udviklingsperspektiv. Afslutningsvis præsenteres en række forskningsbaserede anbefalinger til virksomheder og andre institutioners klimaindsats.
November 2020
- Klima- og Omstillingsrådet (KOR): 2019-2020 aktiviteter. Samlede aktiviteter i KORs første år herunder analyser og notater, debatindlæg/kronikker/kommentarer samt presseomtale og interviews i artikler, TV, radio og podcasts.
Oktober 2020
- Borgerbudgettering som middel til inddragelse i grøn omstilling – fra forskning til praksis. Dette notat beskriver mulighederne i at udvikle nye og såkaldt deliberative (”rådslagende”, samtalebaserede) borgersamlings-institutioner på lokalt niveau, som en løftestang for borgerinddragelse i den grønne omstilling.
September 2020
- Hvad skal et nationalt forskningscenter for klimahåndtering og bæredygtig omstilling kunne? Oplæg til et nationalt forskningscenter i klimahåndtering og bæredygtig omstilling med afsæt i videnskabelige forskningsanalyser og erfaringer fra to førende, udenlandske forskningscentre, norske CICERO og engelske CUSP.
Maj 2020
- Det danske Klimaråd i et sammenlignende, demokratisk og tværvidenskabeligt perspektiv. Analyse af Klimalovens beskrivelse af Klimarådet med skelen til de svenske og finske lignende instanser. Med basis i analysen giver notatet otte anbefalinger rettet mod Klimarådets mandat og sammensætning.
Marts 2020
- Fra corona til klima: læring og kapacitetsopbygning i en omstillingstid. Analyse af de muligheder for læring som corona-krisen kan afføde på længere sigt i relation til en ambitiøs klima- og bæredygtighedsomstilling.
Januar 2020
- Klima, borgerting og demokrati: hvad siger forskningen? Analyse af den eksisterende samfundsvidenskabelige forskning om anvendelse af deliberativ borgerinddragelse til at adressere miljø-, klima- og bæredygtighedsudfordringer.
December 2019
- Outsourcing og omstilling: de danske drivhusgasudledninger genfortolket. Analyse af udviklingen i de danske drivhusgasudledninger som opgjort efter UNFCCC’s territorialprincip og et forbrugsprincip med basis i en international database. Analysen er publiceret i tidsskriftet Samfundsøkonomen.